dålig sömn melatonin trådlös teknik

dålig sömn melatonin trådlös teknik

För några årtionden sedan visste inte hjärnforskarna vad sömnen egentligen är bra för.
Nu vet vi mycket, vi vet att den bygger upp och reparerar celler, konsoliderar minnen och på många andra sätt bidrar till ett bra liv. Sömnen är helt enkelt livsviktig. Och ju mer hjärnan jobbar desto mer sömn tycks den behöva.

Spädbarn sover mycket. De tar ju emot så många nya intryck, allt de ser är nytt, nästan allt de hör är nytt, det de tar i och känner på med händer och tunga är nytt. Så deras hjärnor behöver ta igen sig mycket.

Jill Bolte Taylor är hjärnforskaren som själv fick en stroke som slog ut hela hennes vänstra hjärnhalva (titta gärna på henne på Youtube). Hon fick hjälp av sin mamma som, utan att vara proffs, intuitivt förstod vad hon skulle göra och gick in för att träna Jills hjärna genom att ge henne olika frågor och uppgifter ( Åtta år senare var Jill i stort sett återställd.) Jill beskriver i sin bok Stroke hur de satt och pratade i tjugo minuter, sedan behövde hon sova i sex timmar, så tjugo minuters umgänge-träning, sex timmars sömn…
Jag känner också en ung kvinna som har skador i sin hjärna vilket gör att den behöver arbeta för högtryck med sådant som för de flesta av oss är ”peanuts”. Hon behöver också sova väldigt mycket, gärna ett par timmars middagssömn förutom en lång nattsömn.

Numera sover många dåligt, till och med små barn äter sömnmedel och läkemedelsfabrikanterna tjänar storkovan. Men varför? Ja en sak man sett är att mikrovågorna från den trådlösa tekniken (mobiler, surfplattor, WiFi…) stör och förskjuter hjärnans produktion av melatonin (läs mer om forskning trådlös teknik sömn och melatonin), vilket är vårt ”sömnhormon”.
Så, om du använder såna där trådlösa prylar, se åtminstone till att stänga av dem på natten.

förutom att melatonin är vårt sömnhormon är det också en av kroppens starkaste anti-oxidant!

Mars 2017: Mobilstrålning kan orsaka DNA-skada via oxidative stress. Behandling med melatonin kan minska effekterna.  Sun et al. 2017

Februari 2015: Mobilstrålning fördröjer produktion av ämnen som reglerar dygnsrytmen (melatonin) och sänker nivåer av enzymer viktiga för kroppens försvar mot fria radikaler (superoxide dismutase, glutathion). Gao et al. 2015

text Gunilla Ladberg www.ladberg.se

 

4 svar på “Dålig sömn – melatonin – trådlös teknik”
  1. De flesta har ingen aning om VARFÖR de har sömnbesvär. Vågbrytaren behöver ännu mer stöd så att vi kan upplysa folket om denna hälsokatastrof.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stötta oss i vårt arbete / Bli medlem!

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security