barn skärmtid forskning

barn skärmtid forskning

Skärmtid en avgörande faktor för barnets hälsa

Manfred Spitzer är läkare och professor i psykiatri vid Psykiatrisjukhuset vid Universitetet i Ulm och det var på en seminariedag med temat ”Den uppkopplade barnhjärnan” som Spitzer redovisade obekväma men av publiken välkomna sanningar om riskerna för barnen med den pågående IT-rushen riktad mot barn. Seminariet arrangerades av Läkarsällskapet efter initiativ av barnläkaren och seniorprofessorn vid Karolinska Institutet, Hugo Lagercrantz tillsammans med barnläkaren Åse Victorin.

Psykisk ohälsa och demens

Det var en skrämmande lista av olika skadliga effekter som Manfred Spitzer, författare till boken ”Digital demens”, under pressat tidsschema lyfte upp:

 • Ökad stress – vilket i sin tur leder till negativa effekter på psykisk och fysisk hälsa
 • Dålig kroppshållning
 • Beroende
 • Aggressivitet
 • Nedsatt empatisk förmåga
 • Närsynthet (genom att ensidigt fokusera på skärmen på nära håll). Skräckexemplet är Sydkorea, Samsungs hemland, där mer än 90 % av ungdomar under 20 år i dag är närsynta och 30 % har utvecklat beroende så kallat ”smartphone-addiction”.
 • Sömnproblem (skärmar reducerar produktionen av sömnhormonet melatonin och stör den biologiska klockan).
 • Diabetes
 • Högt blodtryck
 • Alzheimers/demens. Den ensidiga användningen av hjärnan pga överanvändning av skärmar leder underutveckling av delar av hjärnan som inte längre används och därmed inte tränas upp. Det leder i sin tur till risk för tidigarelagd demens. Skärmarna påverkar utvecklingen av barnens hjärnor som ständigt utvecklas ända in i vuxen ålder.

Mer investeringar i skärmar leder till sämre resultat Spitzer anförde också att de länder som har investerat mest i skärmar i undervisningen också har sämst resultat i PISA-undersökningarna. Omvänt gäller att de skolor som förbjuder mobiltelefoner i skolan också ser förbättrade skolresultat. – Ju mer du investerar i skärmar ju sämre resultat får du. Vi borde inte använda skärmar alls i skolan.

källa: https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2017/12/01/ett-brott-att-satta-skarmar-framfor-barn-anser-professor/

Ett svar på ”Begränsad skärmtid för barn – avgörande för hälsan enligt professor/läkare! forskning”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stötta oss i vårt arbete / Bli medlem!

x Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security