minskning av insekter

Honungsbiets vädjan

Fakta bin
”Bina vädjar till oss: Vakna upp! Det finns inte tid!” Så uttrycker sig Arthur Firstenberg som följt utvecklingen av trådlös teknik och bland annat skrivit boken The Invisible Rainbow: a History of Electricity and Life.

Den första varningen kom för mer än hundra år sedan. Världens första radiostation byggdes på den brittiska ön Isle of Wight under 1900-talets första år. Då kom binas första varning. Ett ögonvittne på ön berättar år 1906: ”De kan ofta ses krypa upp för grässtrån eller på bikupans stolpar, där stannar de tills de faller ner på marken av ren svaghet och snart dör de”. Då han inte kunde finna någon orsak kallade han det helt enkelt Isle of Wight-sjukan.
Det året, 1906, hade 90 procent av bina försvunnit från ön. Friska bisvärmar importerades från fastlandet men det hjälpte inte; inom en vecka dog de nya bina i tusental.

5G-mast – och en steril trädgård
Och vad händer ett hundratal år senare? I november 2019 sattes en 5G-antenn upp 250 meter från ett hus i Melbourne, Australien. Ägaren, Angela, berättar: ”Jag fotograferade den nya masten när den sattes upp. Och dagen efter när jag stod på uppfarten såg jag bin falla ner på vägen och sedan dö. Jag lyckades filma et bi som försökte samla pollen, men det hängde upp och ner och verkade inte lyckas komma in i blomman, sedan föll det ner på marken”.

Idag, ett par månader senare, är den vackra trädgården, förr full av gamla träd och blommor, helt tyst och steril. ”Vi har inga insekter – inga”. Inga nya frukter på vårt kumquatsträd, inga oliver på trädet som dignade av frukt förra året . Vi grävde i jorden igår – inga maskar heller – ingenting, allt var borta”.
Och hur kan vi veta att just masten var orsaken? För att det finns så många andra belägg.

Efter tio minuters exponering
På Punjabs universitet i Indien placerade forskaren Neelima Kumar år 2009 mobiltelefoner i några bikupor och satte på dem i tio minuter. Sedan undersökte hon bina. Och det visade sig att koncentrationerna av glykos, kolesterol, kolhydrater, lepider och proteiner var förhöjda i binas blod.
Det innebar att efter dessa tio minuters exponering hade bina blivit oförmögna att smälta maten och de kunde inte tillgodogöra sig syret de andades in. Deras metabolism hade helt stannat upp.
”Vakna upp!” säger bina. Och några börjar kanske göra det…

 

text:Gunilla Ladberg

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stötta oss i vårt arbete / Bli medlem!

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security