försämrat närminne inlärning

försämrat närminne inlärning

En vän till mig berättade häromdagen att hon undrar lite över sitt tilltagande dåliga minne. Som den rationella person hon är har hon börjat anteckna allting hon behöver komma ihåg. Nu har hon upptäckt samma sak hos två av sina vänner. Dåligt minne alltså, inte antecknande. Eftersom hon ofta behöver komma överens med dessa båda om olika saker som ska göras blir det ganska störande, säger hon. ”Jag får påminna och påminna. Jag orkar inte vara deras minne också!”

Jag sade till henne att jag tror det handlar om den trådlösa tekniken, eftersom det finns mängder av bevis för att mikrovågorna, som vi alla bombarderas av idag, stör minnet. Också möss får dåligt minne av dem.

Möss och människor…
Mössen påverkas nämligen också av den trådlösa teknikens signaler. Det har visat sig i ett antal vetenskapliga studier där man utsatt möss för olika signaler som snabbt visat sig försämra minne och inlärning hos dem. På Strålskyddsstiftelsens hemsida finns en genomgång av forskning, där jag hittade ett tiotal olika försök som visat att möss får sämre minne av mikrovågor.

… och råttor och myror
Även råttor och till och med myror har visat sig minnas sämre när de utsätts för mikrovågor.
Det är mindre vanligt att använda myror för minnesförsök, men möss och råttor användes ofta eftersom deras minnesfunktioner liknar människans. Precis som man använder möss t ex för att testa läkemedels påverkan på kroppen och nervsystemet eller för att undersöka andra elementära funktioner.

Stämmer inte dessa rön alltför väl med hur många av oss märker att vårt minne försämrats under de senaste åren? Eller har du fortfarande kristallklart minne?

text: Gunilla Ladberg (www.Ladberg.se)

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=PyXgs8W3PfQ” /]

Ett svar på ”Dåligt minne? Det har mössen också…”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stötta oss i vårt arbete / Bli medlem!

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security