ADHD Behandling

ADHD Behandling

ADHD, stress och trådlös teknik
ADHD är en diagnos som ökat lavinartat på senare år. Experterna brukar säga att det är genetiskt, men då blir det svårt att förklara den plötsliga branta ökningen. Men kanske går den att förklara med något annat som också ökat lavinartat, nämligen den elektromagnetiska strålningen från den trådlösa kommunikationen?
Jag har intervjuat människor som drabbats av trådlös teknik. De berättar om stress, sömnproblem, glömska och koncentrationsproblem. Medan vi vuxna säger att vi är stressade, kan barn få en diagnos.

ADHD är bara en beskrivning
Nu är ADHD inte en diagnos på samma sätt som mässlingen eller bröstcancer, utan bara en beskrivning av hur barnet beter sig. Bokstäverna står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder, alltså uppmärksamhetsstörning i kombination med hyperaktivitet. Uppvisar barnet ’tillräckligt mycket’ av detta säger vi att barnet ”har” ADHD. Men om barnet reagerar på stressfaktorer i miljön? Till exempel elektromagnetisk belastning?
Några av dem jag intervjuat har barn som får sådana här symtom i skolan, symtom som minskar eller helt försvinner när barnet vistas i ett område med ’dålig mobiltäckning’. Är det då verkligen barnet som ”har” någonting?

Att flytta från ADHD
I radions program Skolministeriet den 18 mars i år nämndes två viktiga – och betänkliga – fakta.
På 10 år har antalet neuropsykiatriska diagnoser, som ADHD, hos barn 7-dubblats! Och: på 5 år har medicineringen mot ADHD 3-dubblats. Detta från en redan hög nivå, eftersom sådan medicinering då redan hade ökat kraftigt under flera år.

På Dagens Nyheters förstasida stod strax därefter: Stöket ökar i skolorna trots strängare regler.
Nu är det så att regler kan göra nytta bara om stöket beror på medvetet agerande. De gör ingen nytta mot stress. Är barn stressade hjälper inte regler, då hjälper bara åtgärder för att minska stressen. En läkare som medverkade i programmet resonerade kring att diagnosen ju sätter fokus på det enskilda barnet. Men om det är en stökig miljö så kan den ju vara orsaken till barnens stress. Och då är det egentligen fel att ge barnet en diagnos.

ADHD stress
Nu är det så att den trådlösa tekniken stressar vår kropp. Trådlösa system i skolorna gör ungarna hispiga. Jag känner ett antal familjer som fått lugnare barn sedan de flyttat från det trådlösa.
Min väninna tog med sig den sexårige sonen och flyttade från Stockholm till Hedemora. Jag träffade dem strax innan de flyttade. Sexåringen var speedad när han satte sig ner för att fika med oss. Han tog en kaka, grep efter nästa innan den första var halväten, pratade högt, lyssnade inte, hoppade upp och ner och rörde sig oroligt hela tiden.
I Hedemora ligger en av de skolor i Sverige som inte använder trådlös teknik. Där går nu en lugn och alldeles vanlig sexåring.
Jag frågar min väninna om förändringen. Hon skrattar och svarar: ”Det frågar alla mina vänner: Vad är det för skillnad nu mot när du bodde i Stockholm? Men det är svårt att beskriva. Hur beskriver du skillnaden mellan natt och dag?”


ADHD och trådlöst
Marianne Ketti är ordförande i FEB, föreningen för elöverkänsliga. Hon vet mycket om känslighet för trådlös teknik, och om ADHD, eftersom hon har är speciallärare. Hon berättade följande tänkvärda historia för mig.

”Under en period kontaktade jag tolv eller fjorton familjer där någon hade fått en ADHD-diagnos. Det kunde vara både vuxna och barn. Det var inga som jag kände, utan jag hade läst om dem i ett reportage eller bara hört talas om dem. Jag ringde upp och sade att jag kanske har en förklaring och att jag har jobbat med ADHD och vet att det har ökat mycket på senare år.

Jag har en ödmjuk attityd när jag pratar med människor. Jag kan inte säga med säkerhet, men det kan vara värt att kolla om det har att göra med det trådlösa, hur mycket de använder det, hur länge de sitter vid datorn och så. Mitt förslag var att de skulle se över det trådlösa de hade hemma, prova att ta bort det ett tag och se om det blev någon skillnad.”

Resultatet – Choklad, blombuketter till mig och helt nya liv för Familjerna!
”En chokladask, två blombuketter och ett antal tackkort, där det stod sådant som: Vi har fått ett nytt liv. Två eller tre familjer hade jag inte mer kontakt med, så där vet jag inte hur det gått eller ens om de prövade det jag föreslog. Men i alla de andra fallen hade det blivit förbättringar. Inte i något enda fall var det betydelselöst.

Just nu har Marianne inte möjlighet att ringa fler familjer, för hon sitter ändå dagligen timvis i telefon och talar med förtvivlade människor som mår dåligt av det trådlösa och inte vet vad de ska ta sig till. Marianne betonar:” Jag säger ju inte att all ADHD beror på detta, men att alla förbättrats visar ju klart att den trådlösa tekniken är en viktig faktor.”

 

text: Gunilla Ladberg

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=mcSyFz5FUQE” title=”ADHD mediciner används för lätt säger professorn”  controls=”true” /]

>>  Mer information från oss på Facebook samt på Instagram  <<

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stötta oss i vårt arbete / Bli medlem!

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security