mobil beroende

mobil beroende
En orsak till att många har svårt att ta till sig argumenten mot den trådlösa tekniken tror jag är att den är beroendeframkallande. Och då menar jag bokstavligt, på samma sätt som exempelvis nikotin eller droger.

Grunden för allt beroende är att vår hjärna har ett så kallat belöningssystem som är biologiskt konstruerat så att vi naturligt belönas med ljuvliga känslor av sådant som trevlig samvaro, skön sex, vänlig beröring, behaglig värme, god mat.

Det har också visat sig att vi belönas naturligt när vi hjälper andra människor – vilken underbar egenskap hos flockhjärnan! En hjärnforskare kommenterade detta med orden: ”I det avseendet är dygden sin egen belöning”.

Men belöningssystemet kan också gå igång på mycket annat, av människan konstruerat. Det kan ’kidnappas’ och göra oss beroende av allt från kaffe och tobak till shopping och spel.

I starkt beroende får även hänsyn och anständighet stryka på foten. Sådant har nog de flesta av oss hört talas om, oftast kanske när det gäller alkoholister. Men allt starkt beroende kan ge liknande effekter. En flicka i en grannfamilj till mig fick vara med om att hennes far stal hennes konfirmationssmycken och sålde dem för att få pengar till nästa spel.

Jag får fler och fler exempel på vad som låter som beroende av den trådlösa tekniken. Det kan handla om ungdomar som inte klarar att gå hemifrån när de har förlagt sin smartphone /mobiltelefon eller som blir ursinniga på eller till och med våldsamma mot föräldrar som försöker få dem att vara utan den någon dag.

Om det blir riktigt illa kommer hela livet att kretsa kring att ge hjärnan vad den kräver. När jag hör talas om ungdomar som inte längre går i skolan och som inte umgås med familjen utan isolerar sig inne på sitt rum, sitter uppe hela nätterna vid datorn och inte kan förmås slita sig från den, då är det beroende jag ser framför mig. Vänner till mig har en son som inte gick i skolan under hela åttonde skolåret; de fick helt enkelt inte dit honom. I Kina, Korea och Japan har beroendet uppmärksammats på senare år och särskilda kliniker har upprättats för att behandla detta beroende, så vanligt har det blivit.

Det förefaller som om den tekniska möjlighet vi har fått att alltid och överallt nå varandra, alltför lätt skapar ett tvång att nå och bli nådd. Vår flockhjärna med dess strävan efter kontakt med andra människor tycks kunna kidnappas så att tvånget/beroendet utvecklas.

För några år sedan lyssnade jag på en hjärnforskare som föreläste om olika typer av beroende. Han betonade att oavsett vilket slag av beroende det gäller så har det sitt ursprung i det samma system i hjärnan. Han avslutade sin föreläsning med att säga: ”Majoriteten av svenska folket har utvecklat någon form av beroende. Tror du mig inte, så prova att vara utan kaffe och te i en vecka”.

 

text: Gunilla Ladberg

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=KUa0rlgLCh8″ title=”mobil beroende” controls=”true” /]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stötta oss i vårt arbete / Bli medlem!

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security